Anställda ska hinna återhämta sig mellan arbetspassen. Foto: TT.

Socialsekreterare i Skinnskatteberg får kortad arbetstid

Publicerad

Skinnskattebergs socialsekreterare ska få bättre arbetsmiljö. I ett nytt projekt ska arbetstiden förkortas med 20 procent. På så sätt hoppas också kommunen locka fler till att jobba inom socialtjänsten.

Nu ska socialsekreterare i Skinnskatteberg går ner i tid och samtidigt behålla full lön. Det eftersom ett nytt projekt ska starta i kommunen. Förhoppningen är att vara igång till sommaren eller hösten.

– Primärt är det för att förbättra arbetsmiljön för de som redan jobbar här. Samtidigt är det ett sätt att få större attraktionskraft till socialtjänsten, Christer Jansson, chef för socialtjänsten i Skinnskatteberg.

Vill minska arbetsomsättning

Vi har tidigare rapporterat om att åtta av tio kommuner har brist på socionomer. I nuläget behövs närmare 1000 socialsekreterare runt om i landet. I Skinnskatteberg är ett problem att de har stor personalomsättning.

– Vi får många nyutexaminerade som börjar på de här tjänsterna. Det här skapar bättre förutsättningar för minskad arbetsomsättning och kan även locka tillbaka de som har lite mer erfarenhet, säger Christer Jansson.

Målsättningen är att få en minskad arbetsomsättning, bättre arbetsförhållanden för de som jobbar och ökad kvalité i stödet till barn och ungdomar och deras familjer.

Liknande åtgärder runt om i landet

Liknande projekt har startats runt om i landet. Hallstahammar är en av de kommuner som har kortat socialsekreterarnas arbetstid. I skinnskatteberg har projektets tagits emot väl av personalen.

– Det här har tagits emot positivt. Projektet kommer pågå under 2017 och hela 2018, sedan ska det utvärderas, säger Christer Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.