Därför drabbas personer med intellektuell funktionsnedsättning extra hårt av coronapandemin. Karin Flyckt sakkunnig på Socialstyrelsen förklarar. Foto: privat/SVT

Socialstyrelsen: Viktigt att få igång dagliga verksamheter

Uppdaterad
Publicerad

När samhället så småningom kan öppnas upp, till exempel de dagliga verksamheterna, är det viktigt att ändå fortsätta följa utvecklingen när det gäller psykisk ohälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Det säger socialstyrelsens sakkunniga Karin Flyckt, med anledning av SVT Nyheter Västmanlands rapportering i veckan.

I Västmanland har länsförbundet FUB slagit larm om ökad psykisk ohälsa bland medlemmarna under coronapandemin. SVT har bland annat träffat ”Annzo” som haft anpassad daglig verksamhet på sitt serviceboende och som berättat hur ett tufft år hemma påverkat henne.

– Jag mår dåligt. Självförtroendet och självkänslan är sänkt, säger hon.

I videon berättar Karin Flyckt på Socialstyrelsen att bilden i Västmanland stämmer överens med de signaler som myndigheten också får. Att personer med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som drabbats extra hårt av pandemin.

– Jag skulle säga att det är viktigt att få igång de dagliga verksamheterna igen, så fort det är möjligt ur smittosynpunkt. Men det är också viktigt att fortsätta följa utvecklingen vad gäller gruppens psykiska hälsa. Och här har kommuner och enskilda boenden att ansvar, säger hon.

  • Daglig verksamhet ryms inom lagen om om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
  • Personer i yrkesverksam ålder kan få daglig verksamhet. Insatsen omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada.
  • Den dagliga verksamheten kan utformas på olika sätt, ska den anpassas till mottagarens individuella behov och tillförsäkra deltagaren goda levnadsvillkor. Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.
  • Verksamheten ska erbjuda den enskilde stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter dennes önskemål.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.