Socialtjänsten i Västerås bemöter föräldrars rädsla: Ytterst få barn som omhändertas

Publicerad

Desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar barn tog fart i början av 2022 och förra vårvintern märkte socialtjänsten i Västerås en ökad rädsla hos familjer.

– Några skolor beskrev att elever pratar om socialtjänstens “kidnappning” av barn på rasterna, säger Magnus Edström som är tf direktör på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås.

Familjerna som är rädda och tackar nej till socialtjänstens insatser är, av samma anledning, svåra att nå med korrekt information om hur socialtjänsten jobbar.

Speciellt om informationen kommer från myndigheten. Därför har man i Västerås försökt att nå och informera familjerna genom mer neutrala personer, som har en nära relation till barnen och föräldrarna, exempelvis skolkuratorer eller familjevägledare på familjecentrum.

– De har blivit informationsbärare med rätt information om socialtjänstens verksamhet, bland annat genom att hänvisa till sidan ”Koll på soc” och Socialstyrelsens framtagna information på flera språk, säger Magnus Edström, tillförodnad direktör på Individ- och familjeförvaltningen i Västerås.

I klippet bemöter Magnus Edström tre vanliga påståenden och berättar hur många barn i Västerås som är omhändertagna av socialtjänsten.

Vem kontrollerar socialtjänsten?

I handläggning av ärenden har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Justitieombudsmannen (JO) tillsyn över socialtjänsten.

När det gäller beslut som socialtjänsten fattar, så kan domstol avgöra om beslutet var rätt.

Källa: Socialtjänsten Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.