Somalia siktar på bandy-VM

Uppdaterad
Publicerad

Somalia bildar ett landslag i bandy och förbundkapten blir förre tränaren i Tillberga Pelle Fosshaug.

I Borlänge ska ett somaliskt landslag bildas – målet är VM i ryska Irkutsk redan nästa år.

Den förre bandystjärnan Per Fosshaug blir förbundskapten.

Somaliska bandylaget i Borlänge

– Jag hoppas att det här ska kunna inspirera andra till modiga och oväntade idéer – det utvecklar Borlänge, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) i ett pressmeddelande.

Träningen ska ske i samarbete med bland andra Borlänge Bandy.

På bandyskola-nivå

Enligt Fosshaug, som är född och uppväxt i Borlänge och fostrad som bandyspelare i just Borlänge Bandy, har de flesta i laget aldrig stått på ett par skridskor.  Han berättar att han får börja träna spelarna på samma sätt som fem-sexåringar som går i bandyskola.

– Men det är det som är det roliga. Det kommer att hända många roliga och dråpliga grejer under resans gång.

– Det handlar om att försöka, att försöka igen när det blir bakslag. Men jag tror att det är viktigt att det är Somalias landslag, det klingar på ett sätt som kommer att tilltala killarna.

Somalia slipper att möta Sverige och Ryssland i VM – laget får spela i C-VM tillsammans med andra utvecklingsländer.

– Men innan de åker i väg får de genomgå tester. Vi vill inte att de åker till VM om de inte kan stå på skridskorna, säger Marcus Norman, generalsekreterare i Svenska Bandyförbundet, till TT.

”Behjärtansvärt projekt”

Somalias olympiska kommitté har sanktionerat bildandet av ett bandyförbund, som ska väljas in i det internationella bandyförbundet till sommaren.

–Vi ser det här som bra pr för sporten och dessutom som ett behjärtansvärt projekt, säger Norman.

Han säger att skälet till att det nu bildas ett somaliskt bandylandslag i Borlänge är att det bor ungefär 3000 somalier i Borlänge och att integreringen inte fungerat smärtfritt.

– Det var en eldsjäl som tyckte att det var dags att göra något åt det och funderade på vad som var det svenskaste som man kan göra – och kom på att det är att spela bandy.

Den förre landslagsstjärnan Per Fosshaug, som också varit tränare på elitnivå, kommer från Borlänge och tände på idén när han blev tillfrågad om att leda laget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska bandylaget i Borlänge

Mer i ämnet