Arkivbild. Foto: TT

Barnmorskebrist stoppar KUB-test för gravida i Västmanland

Publicerad

Olikheterna över landet är mycket stora vad gäller tillgången på fosterdiagnostik. I Västmanland erbjuds KUB, kombinerat ultraljud med blodprov, bara till gravida kvinnor över 35 år. Det trots ett uppdrag att kunna erbjuda det till alla.

– Det handlar om barnmorskebristen. Vi är tre stycken som är certifierade och de kan inte arbeta fullt ut på specialistmödravården just nu därför de behövs i den akuta förlossningsvården, säger Bodil Edvardsson, enhetschef på specialistmödravården, Västmanland läns sjukhus i Västerås.

KUB-test kan göras i annat län

Till dem som är under 35 år i Västmanland och ändå vill göra KUB-test finns möjligheten att göra det till exempel i Stockholm.

– Den kostnaden faktureras till Region Västmanland, så det är inget man behöver stå för själv, säger Bodil Edvardsson.

Men NIPT-test, som är ett blodprov och mer tillförlitligt än KUB-test erbjuds endast i Västmanland när det finns förhöjd risk för kromosomavvikelser.

– Dels är det en kostnadsfråga och om vi skulle erbjuda NIPT till alla vore det samma som att vi skulle erbjuda alla fostervatten-prov och det finns det ingen medicinsk grund för.

Hoppas snart uppfylla KUB-uppdraget

Att öka tillgången till fosterdiagnostik är inget Västmanlands sjukhus i Västerås strävar efter däremot hoppas de att snart kunna uppfylla uppdraget att kunna erbjuda KUB-test till gravida kvinnor i alla åldrar.

– Vi hoppas att det startar upp senast efter sommaren, säger Bodil Edvardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.