Hör SVT:s reporter Christoffer Söderman snabbsummera händelserna kring hotet mot VLT och det misstänka föremålet som senare visade sig vara ofarligt. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Misstänkt farligt föremål hittat i centrala Västerås – hot riktat mot VLT

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål, som senare visade sig ofarligt, påträffades på torsdagsmorgonen vid VLT-huset i centrala Västerås. På föremålet fanns ett skriftligt hot och polisen spärrade av ett stort område. En förundersökning om olaga hot mot grupp har inletts.

Enligt polisen ska en förbipasserande upptäckt föremålet och larmat polis. En större polisinsats inleddes därefter i centrala Västerås och det nationella bombsskyddet tillkallades.

– Enligt de uppgifter som vi hade så kunde det röra sig om ett giftigt ämne, så därför vidtogs åtgärder för att hantera det bland annat med hjälp av räddningstjänsten, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Hotet mot VLT:s redaktion i Västerås

Bombskyddet undersökte föremålet men kunde vid lunchtid konstatera att det inte rörde sig om ett farligt ämne och transporterade då bort det från platsen. Samtidigt hävdes avspärrningarna.

– Föremålet har oskadliggjorts på annan plats. Då konstaterade det nationella bombskyddet även att föremålet var helt och hållet ofarligt, säger Daniel Wikdahl.

Utreder olaga hot mot VLT

En förundersökning om olaga hot mot grupp har inletts i samband med händelsen.

– Ett skriftligt hot mot VLT hittades på platsen. Hur hotet är formulerat vill jag inte kommentera, säger Daniel Wikdahl.

VLT har enligt polisen informerats om hotet. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotet mot VLT:s redaktion i Västerås

Mer i ämnet