Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
16-åriga Matilda Rüttgeroth från Sala tycker de hårdare reglerna är bra, men hade gärna också sett en satsning på förebyggande arbete. Foto: Iris Tiitto/SVT

16-åriga Matilda från Sala vill se unikt körkort för A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Sista augusti börjar strängare regler för A-traktorer att gälla. Bland annat införs bälteskrav, max en passagerare per plats och krav på vinterdäck.

16-åriga Matilda Rüttgeroth från Sala tycker åtgärderna är bra, men hade gärna också sett en satsning på förebyggande arbete.

– Det är sjukt att man kör upp för en moppe – och sen sätter sig i en bil, säger hon.

Själv är hon van med de nya strängare reglerna från början. Det var nämligen kravet från föräldrarna för att hon överhuvudtaget skulle få ratta sin a-traktor.

– Och det är ju inte så konstigt. Det är ju självklart att använda bälte när man kör bil och ha vinterdäck när det är halt.

Det råder delade meningar bland hennes vänner om de hårdare reglerna. Hon har mött både positiva och negativa reaktioner men de allra flesta är överens att hårdare regler kan minska olyckorna där A- och epatraktorer är inblandade.

Och som en förebyggande åtgärd skulle ett unikt körkort för epor och A-traktorer inte heller vara fel. Som det är idag räcker det att ha kört upp för moppe för att köra en epatraktor. Vilket är egentligen helt sjukt, resonerar hon.

– Många eparaggare har knappt kört en bil innan de ger sig ut på vägarna.

I klippet ovan berättar Matilda mer om vad hon tänker kring de hårdare reglerna.

Här är de nya reglerna för A-traktorer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En plats, en person. Hör i klippet om de skärpta reglerna för alla A-traktorförare. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.