Stopp för strömmad musik i kyrkan – bara cd som gäller

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några månader tillbaka kan man inte spela strömmad musik vid Svenska kyrkans förrättningar. Så vill man gifta sig till låten som spelades när man träffades eller begrava en anhörig till ett ”livsanthem” – då är det just nu cd-skivor som gäller.

– Kan man ens köpa cd-skivor längre, frågar sig Fideli Hjertqvist när hon får höra att det är skivor som gäller tills vidare vid kyrkliga förrättningar.

Den sista mars upphörde Spotify Business, ett företagsabonnemang som Svenska kyrkans församlingar tidigare använt sig av. Just nu pågår förhandlingar med olika leverantörer om en strömmad musiktjänst och Svenska kyrkan hoppas att det ska vara löst till efter sommaren. Men tills vidare är cd-skivor den allmänna rekommendationen till församlingarna och det här har lett till efterlysningar på skivor i sociala medier, framförallt för att anhöriga ska kunna spela upp låtar på begravningar.

Strömmad musik fortsätter öka

Det här sker samtidigt som försäljning och användning av cd-skivor minskar, medan användandet av digitalt strömmad musiktjänster fortsätter att öka. Tidigare i år släppte Ifpi, Sveriges musikbolags branschorganisation, statistik för musikbranschens intäkter under 2018 som visade att den digitala musikförsäljningen ökade med åtta procent jämfört med året innan.

Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling, är kritisk och tror att det kan bli problem.

– Känns inte så framåt, säger han angående att det nu är cd-skivor som gäller tills vidare.

I klippet hör du reaktioner på att det nu är cd-skivor som gäller vid Svenska kyrkans förrättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.