Foto: SVT

Student stämmer Mälardalens högskola

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska studenten Connie Dickinson stämmer Mälardalens högskola för att den utbildning hon gick inte höll måttet. Dickinson vill ha tillbaka de drygt 180.000 kronor hon betalat för en utbildningen

Högskolan menar att man har väntat på regeringens svar. Regeringen hävdar att man har svarat, och att man nu följer den juridiska processen.

– Vi har fått svar från en tjänsteman som hänvisar till lagstiftning och skriver att det här får väl gå den juridiska vägen. Men något egentligt svar från regeringen har vi inte fått, säger rektor Karin Röding, på Mälardalens högskola.

Första kravet från utländsk student

Sedan 2011 måste utländska studenter betala för sin utbildning i Sverige.

San Francisco-bon Connie Dickinson blev känd i hela Sverige som den första utländska student som krävde pengarna tillbaka från ett svenskt lärosäte. Detta eftersom utbildningen hon betalat dyrt för på Mälardalens högskola (MDH) hade brister i kvaliteten.

När Dickinson ville ha pengarna tillbaka vände sig MDH till regeringen får att få klarhet i hur de skulle hantera frågan. Enligt högskolan har de som statlig myndighet inte stöd i förordningen för att betala tillbaka avgiften. Fallet har väckt en principiellt viktig fråga för hela sektorn om vad som gäller när en studieavgiftsskyldig student är missnöjd och vill få pengarna tillbaka.

Finns inga riktlinjer

Nu har Connie Dickinson, tillsammans med Centrum för rättvisa, stämt Mälardalens högskola.

MDH menar man att man fortfarande väntar på regeringens svar.

– Det finns inga riktlinjer för hur man ska hantera ett ärende där en student vill ha tillbaka studieavgiften på grund av att man är missnöjd med utbildningen, säger Rasmus Lenefors som är pressekreterare hos ministern för högre utbildning och forskning.

Han menar att man därför, från regeringen, uppskattar att ärendet nu kommer att gå den juridiska vägen. På så sätt prövas hur liknande fall ska hanteras helt enkelt.

”Förvånande”

– Det förvånar mig, för det här var en fråga som många rektorer lyfte upp i remissvaren när avgiften skulle införas för rätt många år sedan nu, säger Karin Röding.

– Då sade vi att det här är situationer som kan inträffa. Det här borde regeringen ha tagit itu med redan då, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet