Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är konstant stressad” – hör Emma Johansson i Västerås om sin situation och oron för vad stressen kan leda till. Foto: Iris Tiitto/SVT

Studenten Emma i Västerås om stressen: ”Jag blev utbränd på gymnasiet”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga som sjukskrivs för utmattning och stressrelaterade sjukdomar ökar. 25-åriga Emma Johansson i Västerås drabbades av utmattningssyndrom redan under gymnasietiden.

– Jag vet ju när gränserna har gått, men då har de ju också gått, säger Emma Johansson.

Efter en ett år lång sjukskrivning tog sig Emma Johansson tillbaka. Men stressen är fortfarande något som minst sagt är närvarande i hennes liv.

I dag studerar hon till sjuksköterska på Mälardalens universitet, jobbar vid sidan av studierna och elitsatsar med sina hästar.

– Det går, men det går inte i längden. Jag hoppas att det kommer lugna ner sig när mina studier är klara.

58 procents ökning i Västmanland

Emma Johansson är långt ifrån ensam att ha drabbats av stressrelaterade sjukdomar. Enligt SVT:s kartläggning har antalet sjukskrivna för utmattningssyndrom i åldern 20 till 40 år ökat i Sverige sedan 2020. I Västmanland är ökningen omkring 58 procent.

Särskilt drabbad är unga kvinnor som står för över 80 procent av de 458 stressrelaterade sjukskrivningarna i Västmanland, under de första nio månaderna av 2023.

– Jag tror det beror på samhället. Det finns en stor press på att man ska klara av allting och jag tror att många inte riktigt vågar söka vård förrän det har gått för långt, säger Emma Johansson.

Psykologen: Så kan man hantera och förebygga stress

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Elin Lindsäters råd om hur man kan hantera och förebygga stress. Foto: SVT

20-40 ÅRINGAR MED UTMATTNINGSSYNDROM

Allt fler mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3 000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.

Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.

Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med nästan 38 procent i hela landet.

Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.