Inga vildsvin smittade med afrikansk svinpest har påträffats utanför det område där smittan upptäcktes. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

SVA: Fortfarande oklart när smittade zonen kan minskas

Uppdaterad
Publicerad

En månad efter upptäckten av utbrottet av den afrikanska svinpesten i Fagersta finns det fortfarande inga tecken på att smittan spridit sig vidare i landet. 49 smittade vildsvin har hittats, ingen av dem utanför det så kallade kärnområdet.

Trots det gynnsamma läget är det fortfarande oklart när restriktionerna i den smittade zonen kan komma att lättas.

– Vi kan inte säga något i dagsläget om när restriktionerna kan komma att tas bort. Det enda vi vet är att om det här fördelaktiga läget som nu är kvarstår, så kan restriktionerna i vissa delar av zonen släppas framöver. Men exakt när det är kan vi inte svara på idag, det är för tidigt att säga, säger Karl Ståhl, statsepizootolog.

Afrikanska svinpestutbrottet

Beslut kring restriktionerna fattas av Jordbruksverket som inte heller kan säga något i dagsläget om när lättnader eller förändringar kan bli aktuella.

Tre frågor om: Vad händer om svinpesten inte stoppas?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar SLU-forskaren Peter Kjellander på tre frågor om vildsvinens roll i naturen och hur han ser på deras framtid i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet