Foto: Janerik Henriksson/TT

Svag svampsäsong i länet

Publicerad

Svampkonsulenten Katarina Rosell har inte plockat svamp på hemmaplan på fem år. Anledningen är att det varit för torrt i skogen. Även årets svampsäsong inleds magert, men förhoppningsvis kan regnet ändra på saken.

Katarina Rosell och hunden Judo strövar genom skogen vid Långsjön, strax innan Surahammar. Lite lingon lyser i riset, men ingen svamp.

– Inte ens någon ful liten oätlig svamp, suckar Katarina.

Hon har inte plockat svamp på hemmaplan på fem år, det har varit alldeles för torrt i skogen. Istället planerar hon att åka till Värmland med en väninna där chanserna är större.

Katarina Rosell, svampkonsulent Foto: SVT

Regnet avgör

Det är bristen på regn som ställer till det. Men i onsdags kom det en skur och mer regn väntas. Kan det göra någon skillnad?

– Det är regnet som saknas, får vi bara regn så får vi svamp. Sen gäller det ju att solen torkar ur det regn som kommer. Så hur mycket svamp det kan bli, det är svårt att svara på, säger Katarina Rosell.

Tips på svampsort

Trots att hon inte själv tål svamp, så är svampplockning bland det bästa hon vet. Hon plockar och ger bort istället.

– Det är ju kantarellerna man ser fram emot att hitta, men alla matsvamparna är ju jätteroliga att plocka. Citronslemskivling till exempel, det brukar finnas mycket av den och den är lätt att känna igen och många tycker att det är en jättegod matsvamp, säger Katarina Rosell, svampkonsulent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.