Foto: SVT

Sveaskog vill kraftigt minska älgstammen

Uppdaterad
Publicerad

Jaktsäsongens rekordlåga skjutna älgar försvarar jägarförbundet med att nu måste älgstammen förstärkas. Samtidigt vill både Skogsstyrelsen och Sveaskog minska kraftigt på antalet älgar i landet.

Sveaskog som äger mellan 70 – 80 procent av all skog i Västmanland brottas med 11 procent betesskador på skogen. Det kostar bolaget hundratals miljoner kronor årligen.

– Vi har en skadebedömning för betestrycket och det ligger vid de två senaste inventeringarna på 11 procent årliga skador. Det är dubbelt så högt som vi kan acceptera, säger Ronny Lövstrand, viltspecialist på Sveaskog.

Jägareförbundet i Västmanland anser att det är helt orimligt att man ska minska ytterligare på älgstammen som har mer än halveras sedan 1980 talet.

– Om älgstammen ska minska mer, som skogsbolagen och Sveaskog vill, så finns det inte utrymme för jakt här uppe. Så då får man ta en diskussion med staten. Ska vi bara föda vargar med älgen eller inte, säger Lars Björk jaktvårdskonsulent hos Jägareförbundet.

Se hur diskussionen går i videon ovan.

Så många älgar finns det enligt jägareförbundet.

Det finns mellan 300 000 till 400 000 älgar i Sverige. Man skjuter ca 100 000 djur varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.