Maria Liljedahl, ordförande för Sverigedemokraterna i Köping. Foto: SVT

Sverigedemokraterna om Kristdemokraternas sidbyte i Köping: ”Ett svek”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Köping byter sida och väljer att bilda majoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Därmed blir det inget styre för samarbetet som kallar sig ”Nystart Köping”.

– Det är ett svek. Det är inte bara ett svek mot handslaget som vi tog utan även ett svek mot deras väljare, säger Maria Liljedahl, ordförande för Sverigdemokraterna, som ingår i ”Nystart Köping”.

Den första oktober presenterades ett historiskt maktskifte i Köping när Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna bildade en majoritetskoalition.

Men nu spricker majoritetsstyret efter att Kristdemokraterna valt att hoppa av samarbetet. Enligt Kristdemokraterna beror bytet på att beslut tagits bakom partiets rygg, något Sverigedemokraterna inte håller med om.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– Nej, vi har inte tagit beslut bakom deras rygg. Allting har skett helt öppet i våra samtal, säger Maria Liljedahl, ordförande för Sverigedemokraterna i Köping.

Maria Liljedahl förklarar att partierna varit oense om kommunalrådsposterna, men att inga beslut tagits utan Kristdemokraterna. Hon säger att ”Nystart Köping” kommer finnas kvar även om de inte sitter vid makten.

– Vi går tillsammans i opposition. Vi håller ihop, det blir bara en framflyttning av Nystart Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet