Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man tjänar inte på att vara bitter” – Anna-Karin Collin hoppas på dispens längre fram för att få ta hand om sin brandskadade skog. Foto: Audrey Erath/SVT

I somras brann hennes skog – nu stoppar svinpesten Anna-Karin från att röja

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Karin Collin i Olsbenning är en av fyra skogsägare som drabbades i den stora skogsbranden som rasade i Norberg i somras. Tanken var att arbetet med att ta hand om den brandskadade skogen skulle ha påbörjats, men nu sätter svinpesten stopp för det – skogen ligger inom den smittade zonen.

– Man måste bara tänka att vi ska ta oss igenom det här också, säger hon.

Ungefär 8 hektar av Anna-Karin Collins skog drabbades i sommarens brand, i det andra skedet när branden tog ny fart. Både ungskog och storskog drabbades, men det är i storskogen som det ännu kan finnas vissa ekonomiska värden att rädda.

– Men nu när den bara blir ståendes så kanske den blir så pass skadad att det bara blir brännved av det, säger hon.

Ännu vet Anna-Karin inte vad det här skulle kunna innebära ekonomisk. Så länge för hon anteckningar så att hon har koll den dagen det blir aktuellt att ansöka om ekonomisk ersättning, vilket markägare ska kunna få enligt Jordbruksverket.

Hopp om dispens

Samtidigt som framtiden för skogen är oviss i dagläget, så finns hoppet om att, om inte allt för länge, få dispens.

– Man får väldigt lite klara besked just nu, men jag har en förståelse för det. De måste ju kartlägga den här smittan först och det gör man inte på en vecka eller två, säger Anna-Karin.

Hon framhåller att hon är väldigt nöjd med de två informationsmöten för allmänheten som hölls i början av förra veckan i Fagersta och Norberg.

– De mötena gjorde i alla fall mig mycket lugnare. Det var skönt att höra Jordbruksverket prata om hur de tänker sig att det här ska lösas. Det kändes som att de har koll och en plan.

I klippet: ”Man tjänar inte på att vara bitter” – hör Anna-Karin Collin om tankarna framåt.

Tre frågor om: Dispens för skogsarbete i svinpestsmittade zonen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan dispenser för skogsbruk i den smittade zonen bli aktuellt? – Jan Cedervärn på Jordbruksverket svarar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

SKOGSÄGARE I DEN SMITTADE ZONEN

Den smittade zonen är 100 000 hektar stor och av det är 73 000 hektar skog, varav 67 000 hektar är produktiv skogsmark. Det finns 680 privata skogsägare och 75 företag och organisationer som äger skog i området. Största ägaren är Sveaskog med 14 200 hektar skog och därefter AB Karl Hedin med 13 200 hektar skog.

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.