Reporterduon Susanna Ahnlund och Caroline Slotte på SVT Nyheter Västmanland granskade försäljningen av lustgas och har nu nominerats till en guldspade för arbetet. Foto: Daniel Brodén

SVT Nyheter Västmanlands reportrar nomineras till Guldspaden 2024

Uppdaterad
Publicerad

Reportrarna Susanna Ahnlund och Caroline Slotte har nominerats till Guldspaden 2024 för deras granskning om försäljning av lustgas.

I granskningen kartlades över hundra profilerade lustgaskonton på sociala medier. Det visade sig även att flera av dessa konton sålde illegala droger, vapen och sprängämnen.

– Det är fantastiskt roligt! Vi hade ett jättefint samarbete, och det känns extra viktigt att en granskning som utspelar sig på just sociala medier lyfts fram. Det finns mycket outforskat att titta vidare på framåt, säger Caroline Slotte.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Susanna Ahnlund fortsätter,

– Den här granskningen har vi burit med oss länge. Jag är så glad att vi vågade tro på den och lyckades visa sambandet mellan lustgasförsäljning och droghandel. Tack alla källor och intervjupersoner som också vågade.

– Jag är så oerhört glad och stolt! Caroline och Susanna har gjort ett fantastiskt reporterjobb! Bakom finns också en redaktion som levererar i vardagen och ett skickligt redaktörskap. Varenda en på redaktionen har en del i detta!, säger Karin Thornberg, redaktionschef SVT Nyheter Västmanland.

Granskningen nomineras i kategorin Etermedia lokal. Priserna kommer delas ut den 23 mars i samband med Grävseminariet i Gävle.

Lustgasen – en täckmantel för tyngre droger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad vill du ha?” – i klippet får du SVT:s kartläggning av 126 lustgaskonton. Foto: SVT

Den nominerade granskningen gjordes av:

Reportrar: Caroline Slotte, Susanna Ahnlund

Redaktör: Karl David Englund

Videospecialist: Markus Hjortsman

Onlinespecialist: Henrik Arborén

Frilansfoto: Daniel Brodén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet