Vid kanothuset i Västerås har Mälarens höga vattenstånd gjort så att bryggorna hamnat under ytan och vattnet tagit sig upp på gårdsplanen. Foto: SVT

SVT:s reporter vid Mälaren: ”Bryggorna är under ytan”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning på vattenståndet i Mälaren. I Västerås är vattnet 39 centimeter över normalvattenståndet och det märks längs strandlinjen.

– Det finns en risk för skador på infrastruktur som broar och cykelvägar, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Det är framförallt den senaste tidens regnväder och snösmältning som orsakat det höga vattenståndet i Mälaren.

– Våra driftentreprenörer har nu fått i uppgift att hålla daglig koll och inspektera till exempel cykelbanor, fastigheter och broar. Vi inventerar också översvämningsbarriärer om vattennivån skulle stiga ytterligare, säger Johan Ahlström.

Dock ser läget bättre ut nu sedan man under onsdagen beslutade att öppna slussarna inne i Stockholm för avtappning. SMHI:s bedömning är att det höga vattenståndet kommer kulminera under de närmaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.