Foto: TT, SVT

Forskaren: Kränker kvinnors rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Sociologiforskaren Mehrdad Darvishpour från Mälardalens Högskola säger att separata badtider är ett steg tillbaka för jämställdheten mellan kvinnor och män.

– Utifrån ett jämställdhetsperspektiv tycker jag det är väldigt klart att det ökar könssegregationen. Det är ett steg bakåt och det strider mot jämställdhetsprincipen.

Tidigare i veckan har SVT Nyheter Västmanland rapporterat om att de separata tjejkvällarna på Lögarängsbadet nu är uppe för diskussion. Kommunalrådet Amanda Agestav (KD) anser att det inte är okej att separera män och kvinnor i ett offentligt finansierat badhus.

Könsseparation i simhallar

Fyra olika aspekter

Mehrdad Darvishpour forskar om bland annat genus, etnicitet och hedersproblematik vid Mälardalens Högskola. I det stora perspektivet kallar han separata badtider för ojämställt och ett tecken på en patriarkal samhällsstruktur, där kvinnor inte är en del i samhället på samma villkor som män.

Men han säger att frågan är komplex och att man kan titta på den ur fyra olika aspekter – dels kvinnors rätt till jämställdhet, och dels barnens perspektiv, där unga flickor kanske inte får bada när män är närvarande. Han menar att det kränker barnens rättigheter.

Läs mer: En kväll i månaden stängs männen ute

Han räknar också in hälsoaspekten – allas möjlighet att få motionera och lära sig att simma. Sist pekar han på rätten att bevara sina kulturella särdrag, och inte behöva agera mot sin vilja. Det kan stänga människor ute.

– När rätten till kulturella eller religiösa särdrag kolliderar med barns och kvinnors rättigheter, så är det barns och kvinnors rättigheter som gäller. Vi ska aldrig acceptera, bakom ordet respekt för kulturella särdrag, policys, handlingar eller åtgärder som är kvinnoförtryckande eller barnförtryckande.

Offentligt skillnad mot privat

Han tycker att i det långa loppet måste samhället markera att när det gäller offentliga platser så är barns och kvinnors rättigheter viktigast. Där får aldrig en uppdelning mellan kvinnor och män, som kan ha en religiös eller kulturell bakgrund, gå först.

Det är skillnad mot det privata – som en ”tjejkväll” på stan.

– Att man har rätt till sin egen övertygelse i den privata sfären är en sak. Men på den allmänna offentliga platsen är det en annan sak.

Måste hitta lösning för kvinnorna

Men han medger att på kort sikt är det viktigt att kvinnorna och barnen inkluderas i samhället, och lär sig att simma. Hur man ska lösa det – det är upp till politikerna. Det kan vara motiverat att göra undantag, under en kortare period.

– Det är också viktigt att hitta en lösning för dessa flickor och kvinnor som inte har möjlighet att komma till badhuset. Kanske ett privat badhus. Men när det gäller den konkreta situationen måste man ha en pragmatisk hållning. Men generellt så är jag inte för separata bad. Där har jag en väldigt klar åsikt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet