En ”terapeut” i Västerås misstänks för att ha våldtagit två av sina klienter. Arkivbild. Foto: Karin Grip/TT

Terapeut utnyttjade patienter – döms för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna sökte alternativ hjälp för sina smärtor – istället blev de sexuellt utnyttjade. Nu döms terapeuten för våldtäkt till fängelse i två år och tio månader.

Övergreppen skedde under åren 2013 och 2014 på terapeutens mottagning.

Terapeuten, i 60-årsåldern, döms mot sitt nekande och menar att en av kvinnorna projicerat ett tidigare övergrepp på honom. Under rättegången sa terapeuten att han med sin behandling istället avslöjat ett brott och var upprörd över att förhörsledarna under polisutredningen inte lyssnat på honom.

Västmanlands tingsrätt dömer honom till fängelse i två år och tio månader. Däremot frias han från två fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Rörde vid deras underliv

Det var två kvinnor som polisanmälde terapeuten sedan de blivit utsatta för väldigt närgångna behandlingar, behandlingar som fick dem att må dåligt. Enligt kvinnorna ska terapeuten ha tagit på deras kön och bröst. Han ska också ha uppmanat dem att röra vid honom. Vid några tillfällen ska han ha lagt sig på dem.

Andra terapeuter, specialiserade på samma behandlingsmetod, vittnade under rättegången om de olika behandlingsformerna. Enligt dem fanns inte någon anledning att beröra en kvinnas underliv vid behandling.

Trovärdiga berättelser

Tingsrätten finner kvinnornas berättelser alltigenom trovärdiga, fri från motsägelser och att det inte framkommit någon anledning till att de skulle lämna osanna uppgifter eller överdriva.

Terapeuten döms också att betala ett skadestånd till sina offer på drygt 276.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.