Foto: Robert Gustavsson / SVT

Tjuvarnas skräck tackar för sig

Uppdaterad
Publicerad

Han har gripit tjuvar, jagat rymlingar och hittat narkotika. Men nu är det slut. I helgen kan polishunden Diezel njuta av pensionärslivet efter sju år i tjänst hos Västmanlandspolisen.

Ända in i det sista fick schäfern Diezel jobba på innan han gick i pension. På sin facebooksida hyllar polisen i Västmanland sin fyrbente kollega som under det sista arbetspasset spårade tre personer i sex kilometer i svår terräng.

Till sist hittades trion i ett dike efter att ha sprungit över åkrar och genom skog.

Diezels hundförare och kollega konstaterar att hans styrka alltid varit hans skarpa nos som oavsett underlag fångat upp många spår som hon tvivlat starkt på. Men flera gånger har hon fått erkänna att hon borde litat på hundnosen hela tiden.

Och det är inte bara kriminella som nosats upp. Vilsna och sjuka har också spårats upp vilket har räddat mer än ett människoliv.

Den nioåriga polishunden har gett sju av sina levnadsår i tjänst. Nu väntar märgben, vila och pensionärsliv – och ett löfte om att bli riktigt bortskämd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.