Foto: Jenny Berggren/SVT

Tre män häktade för grova vapenbrott i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Tre män häktades under lördagen av Västmanlands tingsrätt, samtliga misstänkta för bland annat grovt vapenbrott. Männen greps samtidigt som den man som under fredagen häktades misstänkt för två fall av mordförsök.

Männen, som är i åldrarna 25-30 år, begärdes häktade misstänkta för grovt vapenbrott och försök till människorov, men åklagaren lade vid förhandlingen även muntligt fram flera alternativ till rubriceringen försök till människorov.

Tingsrätten gjorde bedömningen att häkta männen för det fjärde alternativet, vilket var förberedelse till grovt olaga hot. Samtliga häktades även på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott.

Greps samtidigt som annan häktad

När männen greps under onsdagen var de i sällskap med den man som under fredagen häktades på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Misstankarna gäller den skottlossning som ägde rum mot en lägenhet i Surahammar natten mellan den 6 och 7 augusti.

– De män som häktades i dag är inte misstänkta för försök till mord, säger Johan Nordgren, domare på Västmanladns tingsrätt.

Förutom att männen greps samtidigt kan han inte kommentera kopplingen mellan händelserna.

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte gå in på några detaljer.

Eftersom grovt vapenbrott sedan årsskiftet ger ett straffminimun på två års fängelse häktades männen. Tingsrätten ansåg även att det fanns risk för återfall i brott och att männen på fri fot skulle försvåra utredningen, vilket också var skäl för häktningen.

Senast den 24 augusti ska åtal vara väckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.