Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fagersta kommun har gett pengar till en ny åtel för vildsvin. Den ska locka svinen så jaktlaget kan skjuta av fler. ”Jag vet inte annars vad vi ska kunna göra för att hålla efter dem”, säger jaktledare Winnfried. I klippet ser du hur man sätter upp den nya åteln. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Fortsatta problem trots 125 skjutna vildsvin i Fagersta – ny åtel kan bli lösningen

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna sattes en ny åtel upp i skogen i Fagersta. Den ska locka vildsvinen att inte gå in i samhällets trädgårdar. Vid åteln kan Fagersta kommuns jaktlag sen försöka skjuta fler djur och på så sätt minska problemen med vildsvin i Fagersta.

– De förökar sig ganska mycket, så det är ingen lätt match, säger Winnfried Preuss, jaktledare för Fagersta kommuns jaktlag.

Fagersta kommun har gett ansvarigt jaktlag 30 000 kronor tilll att köpa och sätta upp den nya åteln, strax utanför bebyggelsen. Den summan kommer räcka till att köpa den majs som man laddar åteln med och som ska locka vildsvinen.

– Den ska locka hit dem så att vi kan försöka komma åt dem, säger Winnfried Preuss.

Många skjutna svin

Jaktlagen i Fagersta har inte legat på latsidan vad gäller jakten på vildsvin. Problemen kvarstår trots många skjutna grisar.

– Förra jaktsäsongen, tillsammans med grannjaktlaget, sköt vi 125 vildsvin så vi försöker hålla efter, säger Winnfried Preuss.

I klippet ser du den nya åteln som ska locka vildsvinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.