Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Gustavsson/SVT Jessica Gow/TT

Trots ansträngd privatekonomi – inga planerade uppskov i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Vi är i mitten av januari månad och snart ska decembers historiskt höga elfaktura betalas – utan elstöd från regeringen. I Sala ser man behovet av att ge uppskov från kommunala räkningar, men något beslut har ännu inte tagits.

En enkät som SVT Nyheter Västmanland gjort visar att det inte finns några planer på uppskov i någon av kommunerna i Västmanland, men att frågan kan komma att tas upp.

Det kan handla om att senarelägga fakturor till barnomsorg, fritids, hemtjänst, sopor eller äldrevård – olika verksamheter som kommunen ansvarar för.

– Vi hoppas att komma med ett besked så snart som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande i Sala, Amanda Lindblad (S).

I klippet: Amanda Lindblad (S) om eventuella planer om uppskov i Sala.

Så här svarade kommunerna i Västmanland:

Arboga:

”Vi har i dagsläget inte tagit upp frågan”, svarar kommunstyrelsens ordf. Jonna Lindman (M).

Fagersta:

”Vi har inte tagit några politiska beslut angående någon sådan åtgärd i dagsläget”, svarar kommunstyrelsens ordf. Åsa-Märta Sjöström (S).

Hallstahammar:

”Vi har inte tagit några sådana beslut,  det har inte kommit upp några diskussioner om det. Möjligheterna att begära anstånd finns alltid”, svarar kommunstyrelsens ordf. Catarina Pettersson. (S).

Kungsör:

Vi har inte haft detta uppe för samtal än. Det är något som inte varit aktuellt än. Frågan kommer säkerligen komma upp i framtiden som det ekonomiska läget ser ut för många med höga elräkningar och ökade kostnader för livsmedel. Men vi har inte tagit ställning i dagsläget”, svarar kommunstyrelsens ordf. Mikael Peterson (S).

Köping:

”Vi har inte diskuterat frågan i Köping. Vi följer utvecklingen noga och ser vi ett behov i framtiden så kommer vi att ta diskussionen då”, svarar kommunstyrelsens ordf. Per Ågren (S).

Norberg:

”Frågan kommer upp i morgon eller i nästa vecka så tyvärr kan jag inte ge något närmare svar än”, svarar kommunstyrelsens ordf. Johanna Odö (S).

Sala:

Vi håller på att titta på detta och det finns en gemensam politisk inriktning kring att detta är viktigt att se över utifrån Salabornas perspektiv när omvärldsläget slår oerhört hårt mot privatekonomin.

Vi har sett flera olika exempel från andra kommuner på hur detta kan lösas och vilka områden det kan tänkas gälla. Beslut är dock inte tagna”, svarar kommunstyrelsens ordf. Amanda Lindblad (S).

Skinnskatteberg:

”Vi har vad jag vet inte diskuterat det ännu. Vi informerar också om att man kan ta kontakt med sin nätägare och el-leverantör och begära uppskov eller göra en avbetalningsplan”, svarar kommunstyrelsens ordf. Ewa Olsson Bergstedt (SD).

Surahammar:

”Det har inte varit aktuellt hos oss i Surahammar, men vi följer utvecklingen ifall beslut måste fattas”, svarar kommunstyrelsens ordf. Johanna Olofsson (M).

Västerås:

”Västerås har inte tagit nått mer beslut än hur vi alltid jobbar i vardagen att hitta enskilda lösningar. Om man kommer i trångmål med avbetalningsplaner. Vi har ett energibolag, Mälarenergi som alltid jobbar för kunden”, svarar kommunstyrelsens ordf. Staffan Jansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.