Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stigit rejält”. Så är läget just nu och dessa lärdomar har kommuner och länsstyrelsen dragit efter höstens översvämningar i Västmanland. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Trots höga vattenflöden i Västmanland – bättre kontroll efter översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Höstens regnande åter gett väldigt höga flöden i Västmanland, dock på en lägre nivå än efter skyfallen i september. Översvämningarna som följde gav de drabbade kommunerna nya erfarenheter att bygga vidare på.

– Nu finns det en större riskmedvetenhet, säger Veronica Gustavsson Lidman, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Västmanland.

I början av september drabbades Västmanland av kraftiga skyfall och på många håll svämmade vattendragen över. Hus och infrastruktur drabbades, inte minst i Sala kommun.

Det är just nu höga flöden i många vattendrag i Västmanland. Allt ifrån små diken och bäckar till åar av olika storlekar. För Kolbäcksåns del så har SMHI utfärdat en gul varning. Det innebär konsekvenser för samhället och i detta fall vattenflöden som i genomsnitt uppstår var 5:e till 25:e år. I år har dessa höga flöden inträffat två gånger.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Fler extremväder

I och med klimatförändringarna så menar många forskare att extremväder med exempelvis mycket regn blir allt vanligare, och man kan undra om det är det vi sett här under hösten?

– Jag tror jag vågar svara ja på den frågan, att det är precis det som händer nu. Det är klimatförändringarnas tid och min gissning är att vi kommer se det framöver och det kommer att bli värre, säger Veronica Gustavsson Lidman.

Torrare väder

Läget med vattennivåerna ser dock ut att bli bättre här framöver. Torrare och kallare väder väntas enligt prognosen.

– Förhoppningsvis blir det minusgrader och det innebär sannolikt att det inte kommer något mer regn i närtid så det ser ut att vara ganska gynnsamt för de strömmande vattnen, säger Veronica Gustavsson Lidman.

I klippet: Så är läget just nu och dessa lärdomar har man dragit efter höstens översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet