Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Tomas Olssons går utanför Kungsör och se hur han påverkats av torkan – och anpassat sitt lantbruk. Foto: Johan Borehed/SVT

Trots regn nu – den långa torkan styr skörden: ”Här saknas en tredjedel”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens regn har inte vägt upp för torkan i början av sommaren. Det är något som både oroar, och sätter press på lantbrukarna.  

– En sådan lång och ihållande torrperiod kompenseras inte riktigt av att det regnar nu, säger Tomas Olsson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund Mälardalen. 

Något som bekymrar är bristen på hö och ensliage. Enligt Tomas Olsson är det många lantbrukare i Västmanland som bara fått ihop omkring 50 procent av det foder som djuren behöver inför vintern.

– De stora problemen kommer om det är brist i hela Sverige, vilket det var i början av sommaren men det börjar reda upp sig nu. Skulle det bli kris här, får vi köpa från andra delar av landet, säger Tomas Olsson.

Nya förhållningssätt

Trots oron menar Tomas Olsson att det generellt finns en större beredskap i dag än för några år sedan.

– Efter torkan 2018 lärde vi oss jättemycket. Det handlar om att utveckla lantbruket efter klimatförändringar. Både att hanterar torka och stora mängder nederbörd, säger Tomas Olsson.

I klippet ovan: Se hur mycket som saknas och hur Tomas anpassat sitt lantbruk.

Tomas Olsson, ordförande i LRF Mälardalen, bland grödan som räddade honom under årets torka. Foto: Johan Borehed / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.