”Salaborna har verkligen bjudit till och respekterat bevattningsförbudet, men nu måste vi hålla ”, säger Åsa Kling enhetschef på samhällsbyggnadskontoret Sala kommun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trots Salabornas snålande med vattnet – läget är kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har Salaborna sparat vatten – rätt rejält med vatten. Totalt motsvarande 2 500 fyllda badkar med kommunalt vatten varje dygn jämfört med förra året. Men det räcker inte, rekordlåg nivå kan snart bli verklighet.

Trots bevattningsförbud under hela sommaren så fortsätter grundvattennivån i Sala att sjunka. Kommunen går därför ut och påminner att bevattningsförbudet kvarstår och man uppmanar även boende i Sala och runt om i kommunen att tänka extra mycket på hur man använder sitt vatten.

Måste hålla i

– Det är jätteroligt att man ansträngt sig, Salaborna har verkligen bjudit till och respekterat bevattningsförbudet, men nu måste vi hålla i detta ändå tills växtsäsongen är över och det regn som kommer åter kan fylla på magasinen, säger Åsa Kling enhetschef på samhällsbyggnadskontoret Sala kommun.

Regnet sugs upp av grönskan

Det har ju varit en sommar med relativt mycket regn, men det som fallit har tagits upp av naturen eller dunstat bort så trots regn så har nivåerna på grundvattnet i samtliga magasin i Sala kommun fortsatt att sjunka. Därför kvarstår bevattningsförbudet för alla med kommunalt vatten.

Det innebär förbudet

Det handlar bland annat om att man inte får tvätta bilen mer än i bilvårdsanläggningar, inte vattna gräsmattan eller annat i trädgården med vattenslang. Däremot går det bra att vattna blommor och grönsaker med en vattenkanna. Det har heller inte varit tillåtet att fylla sin pool med kommunalt vatten.

2 500 badkar – varje dygn

Salaborna har enligt kommunen använt 13 procent mindre vatten denna sommar jämfört med i fjol. Det motsvarar 2 500 fyllda badkar varje dygn. Men, som sagt, trots det fortsätter nivåerna på grundvattnet att sjunka och läget kan komma att bli kritiskt under hösten då rekordlåga nivåer riskerar att uppkomma.

Kommunen vill försöka spara än mer på vattnet och uppmanar nu boende med kommunalt vatten att tänka på följande.

·         Ta en snabb dusch istället för att bada.

·         Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas.

·         Diska aldrig under rinnande vatten och skölj i balja.

·         Stäng kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.

·         Ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt.

·         Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolande munstycken.

·         Tvätta bilen i en riktig biltvätt där vattnet renas och återanvänds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer