Tryckte ner och drog hunden i öronen – döms för djurplågeri

Publicerad

Två män har dömts för djurplågeri efter att de betett sig illa mot en hund i Arboga. Båda nekar till brott, men deras och vittnenas berättelser går isär.

Det var i juli 2018 som männen, en 43-åring från Eskilstuna och en 37-åring från västkusten, var ute tillsammans med 37-åringens hund.

Enligt vittnen drog de i hundens öron och i kopplet. Och tryckte ner den.

Männen uppger att de druckit några starköl den aktuella dagen, men att de bara hållit tillbaka hunden när den blev intresserad av en annan hund längre bort.

Samtidigt har flera vittnen berättat hur männen varit kraftigt berusade och gjorde betydligt mer än att bara hålla tillbaka hunden. Vittnen försökte även få dem att sluta.

Döms till dagsböter för djurplågeri

Västmanlands tingsrätt dömer nu männen till 30 respektive 40 dagsböter för djurplågeri. De döms för att ha dragit hunden i öronen, ryckt eller dragit i dess koppel och tryckt ner den. 

Åklagaren hade yrkat på att männen också skulle dömas för att ha sparkat, slagit och piskat hunden med ett koppel. Men rätten menar att trots att vittnena anses trovärdiga, har det inte kunnat ställas utom rimligt tvivel att sådant skett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer