Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att Surahammar, till skillnad mot många andra, slipper besparingar nästa år? – tre frågor till kommunens ekonomichef Christina Sandin. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Tuffa besparingar väntar i länets kommuner – Surahammar undantaget

Uppdaterad
Publicerad

Endast en av de sju kommuner i Västmanland, som svarat på SVT:s undersökning, kommer att klara sig utan besparingar under 2024. Undantaget är Surahammars kommun där tidiga förberedelser var en grundbult i arbetet.

SVT:s enkät om ekonomi och eventuella besparingar inför 2024 skickades till landets samtliga kommuner. Drygt två tredjedelar av alla som svarat kommer behöva göra besparingar under nästa år.

I Västmanland pekar kommuner mot prisutvecklingen i omvärlden som en drivande orsak, men även ökade pensionskostnader och låga skatteintäkter nämns av några kommuner.

Även i Surahammar påverkar inflationen, men där menar ekonomichefen att man inte kommer behöva spara in på verksamheten nästa år.

I videon svarar ekonomichef Christina Sundin på hur Surahammar slipper när andra måste spara.

Här väntar besparingar i Västmanland:

Med den kunskap du har idag om de ekonomiska förutsättningarna, kommer ni att behöva genomföra besparingsåtgärder under 2024?

Fagersta: Oklart

Kungsör: Ja

Köping: Ja

Norberg: Ja

Sala: Ja

Surahammar: Nej

Västerås: Ja

Arboga, Hallstahammar och Skinnskatteberg har inte svarat på enkäten.

OM SVT:s undersökning

Den 16.e november 2023 skickade SVT ut en enkät till landets samtliga kommuner angående ekonomin och eventuella besparingar inför 2024. Det är en återkommande enkät då kommunerna är inne i budgetprocessen. I utskicket har man bett ekonomichefer eller personer i liknande roller att svara.

Totalt svarade 215 kommuner på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 74 procent. Spridningen på svaren har varit god. I Västmanland har sju av tio kommuner svarat.

Källa: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.