Foto: Privat/TT

Polisen kom inte – då valde butiken att stänga: ”Var stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på livsmedelsbutiken Spargrossen i Surahammar var med om flera hotfulla situationer under gårdagen. När polisen inte dök upp, fick ägarna nog och stängde butiken.

Igår stängde Spargrossen i Surahammar två timmar tidigare än vanligt.

– Det var stökigt i flera timmar innan dess. Vi ringde in till polisen strax innan klockan 15.00. Vi fick höra att ledningscentralen skulle ringa upp oss. Vi väntade i två timmar innan vi ringde upp igen, då kom polisen efter ytterligare en halvtimme, berättar ägaren Malin Sherlock.

Enligt henne är det inte ovanligt att den här typen av incidenter inträffar och de är vana vid att behöva vänta på polisen.

– Onyktra och drogpåverkade personer kommer in hit regelbundet. Vi upplever hotfulla incidenter varje vecka, men igår blev det så pass otryggt att vi kände att vi var tvungna att stänga. Problemet är att det inte finns någon polis i närheten och att de aldrig kommer när vi behöver dem, säger Malin Sherlock.

Resursbrist

Surahammar har två områdespoliser och en kommunpolis som utgår ifrån Västerås, Köping eller Sala. De arbetar även som så kallade ingripandepoliser i hela länet, när det behövs.

– Principen är att den närmsta bilen åker på ärendet. Jag kan inte svara på varför det blev som det blev igår, säger Jimmy Spolander som är gruppchef för polisen i Norra Västmanland.

Han känner igen kritiken från Surahammar, men säger att den är genomgående för hela landet.

– Vi har en resursbrist och läget är absolut inte önskvärt, vi vill vara flera. Det är även extremt stora ansträngningar just nu med alla bränder i region mitt, som vi tillhör.

Upplever dålig polisnärvaro

Malin Sherlock har bott och drivit butiken i Surahammar under tre års tid och upplever att polisen inte är närvarande i staden.

– Jag är chockad över hur ett samhälle kan få ha det så här. Det är rena High Chaparral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.