Vad nästa steg i processen med att stoppa förtätningen på Pettersberg är oklar, men Hyresgästföreningen ska diskutera det under deras nästa möte. Foto: SVT/ White arkitekter AB

Domstolen: Detaljplanen okej – omtvistade hus på Pettersberg får byggas

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2019 antog byggnadsnämnden i Västerås en detaljplan som innebär att tre bostadshus ska byggas på Pettersberg. Beslutet väckte stora reaktioner och överklagades av boende i området. Nu har Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt dömt till kommunens fördel.

Domstolen menar att kommunen gjort en tillräcklig avvägning när det gäller enskilda och allmänna intressen. Och att det därmed inte finns skäl att upphäva detaljplanen. Totalt handlar det om att bygga två punkthus och ett 22-våningshus.

Närboende och näringsidkare på Pettersberg har tidigare visat missnöje och Hyresgästföreningen mottog beskedet med besvikelse.

– Oj, oj, oj! Vi hade hoppats att det inte skulle bli så. Nu ska vi i styrelsen diskutera hur vi ska gå vidare, det kan bli så att vi går till EU-domstolen. Det är trots allt mycket jobb med att gå vidare, säger Tomas Hofling, ordförande i Hyresgästföreningen Pettersberg.

I domen framgår även att detaljplanen inte strider mot någon rättsregel.

– Om det byggs innebär det stora problem för oss i området. Samtidigt är förtätning okej, men inte här, säger Tomas Hofling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.