Foto: SVT

Underskott av bostäder i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanlands tio kommuner är det bara Skinnskatteberg som har balans i sin bostadssituation. I de andra nio råder underskott av bostäder.

I 240 av landets 290 kommuner råder det ett underskott av bostäder. Det visar Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyras genomgång av siffror från Boverket.

Undersökningen

Boverket genomför årligen en enkätundersökning bland kommunerna för att se hur bostadssituationen ser ut. I senaste undersökningen var det alltså över 80 procent av kommunerna som hade ett underskott av bostäder. I Västmanland redovisar nio av tio kommuner ett underskott. Lika många svarar att prognosen visar på ett underskott även om tre år.

Undantaget

En kommun i länet säger dock att den har balans vad gäller bostäder, nämligen Skinnskatteberg. Man spår även att situationen om tre år är i balans.

Orsakerna

Boverket pekar på att det främst är storstadskommuner och högskoleorter som brottas med de största bostadsproblemen. De hinder som lyfts fram för fler bostäder handlar om höga produktionskostnader för nya lägenheter, och att ekonomin hos många privatpersoner förhindrar att man köper en ny bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer