”Ali” som tidigare levt som hemlös på Västerås gator känner till flera unga som känt sig tvingade att ta sig utomlands – men där har situationen långt ifrån blivit bättre. Foto: SVT

Unga lämnar länet för hemlöshet i Europa

Uppdaterad
Publicerad

”Ali” som tidigare levt som hemlös i Västerås, liksom Minna Blom volontär i Svenska kyrkan, känner till flera unga som efter att ha nekats asyl eller hjälp i Sverige valt att ta sig utomlands.

– Jag har kontakt med en pojke som befinner sig i Köpenhamn nu, någon är i Tyskland. De har det svårt även där, berättar Minna Blom.

De senaste två åren har hundratals unga svensktalande afghaner dykt upp i Paris. Samtliga som SVT Nyheter mött där är i sena tonåren och upp till 25-årsåldern. 

Minna Blom är volontär i Svenska kyrkan.

Från en tuff tillvaro till en annan

SVT Västmanland har tidigare träffat “Ali”i Västerås. Han berättar att de han känner som lämnat Sverige har gjort det i hopp om att hitta arbete, bland annat i Paris.

– De finns i Berlin, Paris i Danmark. De hoppas kanske att det är lättare att få jobb där, i större städer.

Men har dom det bättre där då än här? 

– Nej många har det svårt, men dom kämpar. Dom måste.

Han har tidigare tillhört den nya grupp hemlösa som dykt upp på Västerås gator.  Unga som bland annat hamnat mellan stolarna på grund av den så kallade gymnasielagen.

Svårt att återvända till Afghanistan

Att återvända till Afghanistan är för många inget alternativ beroende på säkerhetsläget men också för att de saknar anhöriga där. Många har sina anhöriga i andra länder. ”Alis” finns i Iran. 

Kan du beskriva hur situationen var för dig i Iran? 

– Vi har ingenting, inga rättigheter, inga möjligheter. Du har inget. Det är ett svårt liv. 

Många av de unga från Afghanistan som kommit till Sverige de senaste åren kommer just från Iran där de levt efter att deras familjer tidigare flytt från krig eller förföljelse i Afghanistan.  

Vad är du rädd för skulle hända om du utvisas till Afghanistan? 

– Att jag ska dö, det är krig där, du kan se det på tv, du kan se det på Facebook. Människor dör där varje dag! 

– Eller att jag ska hamna hos terrorister som tvingar mig att göra saker. Afghanistan är inte säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet