Ungdomar tog gisslan och rymde – nu vill Sis-hem i Fagersta öka säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar har hotat och slagit personal på Sis-hemmet Sundbo i Fagersta flera gånger de senaste månaderna. Förra veckan tog två ungdomar en kvinna ur personalen som gisslan och rymde. Nu ändrar hemmet på en rad rutiner för att försöka förhindra allvarliga våldshändelser i framtiden.

De senaste månaderna har personalen på Sis-hemmet Sundbo i Fagersta utsatts för hot och våld av placerade ungdomar flera gånger. I maj slog två ungdomar anställda med pinnar från sönderslagna stolar, och en man ur personalen skadades, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Fredag 7 juli tog två ungdomar en kvinnlig anställd som gisslan och tvingade till sig en tjänstebil för att rymma från Sundbo, vilket bland andra Fagersta-posten har rapporterat om.

Händelserna är anmälda till Arbetsmiljöverket som utreder det inträffade. Sis-hemmet Sundbo ändrar nu på sina rutiner för att förhindra fler allvarliga våldshändelser.

– Vi kommer att se över en rad saker, bland annat förvaringen av bilnycklar, med anledning av att de enkelt kunde få tag i en bil. Vi kommer också titta på hur avdelningspersonalen kommunicerar mellan sig, och att de inte är för utspridda på olika aktiviteter, säger Marcus Lindberg, institutionschef på Sundbo Sis-hem. 

Totalt har fyra ungdomar rymt från Sis-hemmet Sundbo under 2023, enligt Marcus Lindberg.

Se SVT:s rapportering från maj, tidigare i år, då intagna hotade och använde tillhyggen mot personalen på Sundbo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ryckte ut till Sundbo för att assistera personal på Sis-hemmet. Foto: Audrey Erath/ SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.