Foto: TT, SVT

Ungdomsfotboll ska motverka hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnas i Västerås en fotbollsturnering för ungdomar som ska belysa hedersrelaterat våld och förtryck. ”Fotboll är en neutral plats”, säger initiativtagaren Sabina Caspari.

Västeråslaget Syrianska IF är värdar för ungdomsturneringen Safe Youth Cup som äger rum 26 och 27 augusti i stan. Utöver fotbollen ska projektet belysa hedersrelaterat våld och förtryck.

– Nu är det sommar och semester. Många flickor åker hem till sina hemländer och kommer inte tillbaka. Vi står inte för den typen av förtryck, så vi vill lyfta dessa frågor, säger Fehima Klintskär, ordförande för Syrianska IF.

Fehima Klintskär, ordförande Syrianska IF Foto: Daniel Hedström/SVT

”En neutral plats”

Initiativtagare till projektet var Sabina Caspari, som arbetar på Länsstyrelsen i Västmanland.

– Fotboll är en neutral plats, säger hon. Man träffas från olika kulturer och bakgrunder och pratar spontant. Och som tränare kommer man i kontakt med många barn och ser ifall de far illa eller mår dåligt.

Sabina Caspari, Länsstyrelsen i Västmanland Foto: Daniel Hedström/SVT

”Lagkänslan gör det lättare”

Det före detta fotbollsproffset Peter Markstedt är med och arrangerar turneringen, och utifrån egna erfarenheter håller han med om att fotboll är ett bra forum för den här typen av svåra frågor.

– Just gemenskapen och kamratandan i omklädningsrummet... jag tror att lagkänslan och allt omkring fotbollen kan göra det lättare att ta sig ur en svår situation, eller åtminstone att ha någon att prata med, säger han.

Peter Markstedt, f.d. fotbollsproffs Foto: Daniel Hedström/SVT

Videobloggaren positiv

En annan som är positiv till initiativet är Johan Jewander, som driver en populär videoblogg inriktad på fotboll i tv-spelsform.

– Det är helt perfekt. Jag var kanske inte den utsatta grabben, men bland polarna i laget fattade man att det pågick vissa saker hemma eller i skolan. Det är bra att initiativet tas här i Västerås, säger han.

Johan Jewander, videobloggare Foto: Daniel Hedström/SVT

”Måste tas upp”

Gabriel Kaya, som är tränare åt Syrianska IF:s pojkar 06, tvekade inte när laget tillfrågades om att vara värdar för sommarens turnering.

– Det är en viktig fråga som måste tas upp, och jag känner att det är lätt att ta upp den genom fotbollen. Som Sabina säger är det en neutral plats. Det har ingen betydelse vem man är, bara att man kommer ner till planen och har kul. Det är det viktigaste, säger han.

Gabriel Kaya, tränare Syrianska IF P06

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.