Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är jag jättetrött”, säger Ville Ekman efter ett prova på-pass där han och flera barn spelade fotbollmatch med olika hjälpmedel. Foto: Silvia Westin/SVT

Unik satsning på framefotboll i Västerås – gör sporten tillgänglig för fler

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsföreningen IFK Västerås startar nya fotbollslag för personer med rörelse- och synnedsättning. För att locka till sig fotbollsintresserade barn och ungdomar bjöd föreningen in till en prova på-dag på Rocklunda och Finnslätten.

– Det känns bra att kunna spela fotboll trots att man sitter i rullstol, säger Ville Ekman.

Ville Ekman har kommit hit med sin pappa från Fagersta. 

– Jag har fått prova på framefotboll några gånger i Stockholm, men det är bra att det nu finns även här. Då är vägen dit inte så lång, säger Ville. 

Framfotboll är fotboll för rörelsehindrade personer, det spelas med en slags bakåtvänd rullator. Framefotboll uppfanns i Storbritannien och är inte alls stort i Sverige – än så länge.

– Vi vill erbjuda nya grupper att vara med och spela fotboll. Den här satsningen att få igång några lag här i Västmanland är unik, säger Magnus Kindbom, ordförande i IFK Västerås.

Utöver fotboll för barn och ungdomar med rörelsenedsättning ska det även finnas träning för personer med synnedsättning. Den träningsformen kallas för Five-A-Side.

Bakom initiativet står IFK Västerås, Parasport Västmanland, RBU Västmanland och Synskadades riksförbund Västmanland.

I klippet träffar vi även Arvid och hans mamma Sandra som var där och testade framefotboll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.