Universellt budskap till Västerås konstmuseum – Den drøm om fred

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det vernissage för videoinstallationen Den drömmen om fred på Västerås konstmuseum.

Med ett universellt och mångbottnat budskap tar en av nordens stora videokonstnärer, Eva Koch, med oss på en resa där hennes mammas erfarenhet av det spanska inbördeskriget påbörjade ett sökande för förståelse för krig- och för drömmen om fred.

Det började i en vattencistern i Köpenhamn.

– När jag var där nere så kom min mammas berättelse till mig och då föddes idén.

Berättelsen handlade om när mamman som liten i inbördeskrigets Spanien tillfälligt tog skydd i en grotta. Kort därefter blev Eva Kochs mamma bortadopterad till Norge.

Den drøm om fred handlar om drömmen som funnit om att åter igen drömma om fred. Om minnen och om framtid som är ihoplänkat via barndomen.

En del av de bilder på barn från spanska inbördeskriget som Walter Reuters material från 1938 ingår i installationen.  Andra bilder från barn kommer från 2015 i dagens Spanien och här hittar Eva Koch en röd tråd. Ett bärande budskap i installationen är att barn leker-  även i krig, och att minnet av krig inte får gå förlorat.

Lekfulla bilder på barn varvas med harmoniska bilder av vackra vallmoblommor- en symbol för skyttekriget under andra världskriget i framförallt Storbrittanien: och det ger kontrast.

Den drøm om fred är en del i en större videoutställning som kan ses fram till den 13 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.