Foto: Robert Gustavsson/SVT

Upplopp på ungdomshem i Fagersta kommun

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på Sundbo Ungdomshem har under söndagskvällen slagit sönder inredning och hotat personal. De intagna gav upp efter att ha förhandlat med polisen. Nu måste en hel avdelning renoveras.

När polisen anlände till platsen hade personalen tagit sig ut från byggnaden, samtidigt som de intagna fortfarande var på insidan.

Polisen uppger att de inblandade intagna gav upp och överlämnade sig till polisen efter en kortare förhandling.

– Det handlar om en LSU-avdelning med fem ungdomar som har gjort ett upplopp. Alla fem var, mer eller mindre inblandade, säger Jenny Brännström, tillförordnad biträdande institutionschef till SVT Västmanland.

Måste renovera avdelningen

Skadegörelsen på avdelningen har varit så pass omfattande att ungdomarna nu måste omplaceras till andra institutioner.

– Vi måste tömma avdelningen och renovera. Den är helt enkelt inte beboelig längre. Dessutom behöver vi sära på ungdomarna på avdelningen, säger Brännström.

Har ni fått någon förklaring till varför de startade upploppet?

– Nej ingen förklaring har getts.

Ingen skadad

Larmet inkom vid 17.20 på söndagen och vid 19-tiden uppgav polisen att insatsen på SiS ungdomshem Sundbo var avslutad.

Ingen person kom till skada i samband med händelsen, men personalen erbjuds nu stöd via företagshälsovården. En anmälan om olaga hot och skadegörelse kommer att upprättas.

Brandlarmet gick också under upploppet och räddningstjänsten fick rycka ut, men ingen brand har påträffats.

Ungdomshemmet har totalt 38 platser, varav hälften är LVU-platser för vård av unga. Den andra hälften är LSU-platser för sluten ungdomsvård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.