Kan det finnas undantag från mobilförbudet? – Absolut, det är också läraren som bestämmer i sitt klassrum, resonerar utbildningsminister Anna Ekström (S) Foto: SVT

Utbildningsministern om mobilfria klassrum: ”Kommer ge ordning och reda”

Publicerad

Om drygt ett år ska alla svenska klassrum vara mobilfria. I januari 2021 träder den nya lagen om mobilförbud i kraft. Men än är inte alla detaljer klara.

Dem ska en mindre pågående utredning leda fram till, förklarar utbildningsminister Anna Ekström (S).

Utgångspunkten är dock att på lektionerna ska barn och elever inte ha med några mobiltelefoner som stör undervisningen.

– Men mobilfria klassrum som utgångspunkt tror jag kommer att betyda mycket för ordningen och redan i skolan. Att det inte tar så lång tid att starta och avsluta lektionerna, som idag när läraren måste tjata, tjata och tjata om telefonerna, säger hon.

Mobilförbudet

Mobilförbudet är en del av det så kallade januariavtalet mellan regeringspartierna S och MP och samarbetspartierna C och L.

Det nämns under avsnittet om studiero i skolan.

”Genomför en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Mobilförbud införs i klassrum, med rätt för rektor/lärare att bestämma att mobiler kan/ska användas vid olika tillfällen med bestämda syften.”

Den nya lagstiftningen ska gälla från 1 januari 2021.

Källa: Januariavtalet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.