Fryxellska skolan i Västerås, Malmaskolani Kolsva och Karlbergsskolan i Köping är tre av skolorna som svarat på frågor om mobiler. Foto: Melker Blomberg/KD Englund

Självklarhet eller inte aktuellt? Nio skolor i Västmanland om mobiler och förbud

Uppdaterad
Publicerad

Många av skolorna i Västmanland har redan vidtagit åtgärder för att begränsa användingen av mobiltelefoner i klassrummen. Flera har dessutom tagit det ett steg längre och stoppat mobiler även på rasterna. Såhär svarade några av de 40-talet högstadierektorer SVT ställde frågor till om mobiler.

Persboskolan, Västerås

Vi har from aug 2019 en mobilfri skola. Vi började med mobilförbud för åk 5-6 i våras och det gav bra resultat. Minskade kränkningar under skoltid. Varje grundskola borde ha mobilfritt tycker jag.

Entréskolan, Västerås

Vi har moblifritt hela skoldagen fr o m terminsstart i höstas. Den sociala interaktionen är mycket bättre och mer positiv nu, eleverna pratar med varandra, spelar pingis och kort och det är mycket roligare!

Jensens, Västerås

Vi har mobilfritt hela skoldagen och har haft mobilfritt i över två år nu. Mobilfritt har bara fördelar! Fullt fokus under lektioner, inget som distraherar samt att det sociala samspelet ökat under raster.

Kunskapsskolan, Västerås

Vi har haft mobilfritt i över tre år och det är en självklarhet för oss. Eleverna är 14 % av sin vakna tid i skolan och då behöver de koncentrera sig på skolans 17 ämnen som är vårt huvudsakliga uppdrag.

Fryxellska skolan, Västerås

Vi inför mobilfri skoldag för åk 6-9 v 45. Åk 4-5 har haft det i många år. Vi har diskuterat med personal, elevråd och föräldraråd. Mobilerna har stört undervisningen och tar för stort utrymme på raster på bekostnad av rörelse, samtal och vila.

Karlbergsskolan, Köping

Vi har helt mobilfria lektioner sedan förra läsåret. Vi försöker också ta bort mobilerna vid föreläsningar, elevframträdanden och dyl. Helt mobilförbud på skolan har vi aldrig varit inne på, då vi inte tror att vi skulle klara av att hålla efter den regeln.

Malmaskolan, Kolsva

Eleverna på låg- och mellanstadiet lämnar in telefonen till läraren på morgonen, på högstadiet lämnar eleverna telefonerna i sina skåp. De får inte följa med in i klassrummet. Inte en stor fråga i skolvardagen.

Tunboskolan, Kolbäck

I åk 4-6 samlas mobilerna in på morgonen av lärarna och sedan förvaras de under hela skoldagen i ett låst skåp. På högstadiet avgör varje lärare hur mobilerna ska hanteras, men de får inte på något vis störa undervisningen. Vi har ju på sätt och vis delvis mobilförbud.

Parkskolan, Hallstahammar

Läraren bestämmer hur mobilen ska hanteras, samlas oftast in. Dock tvingar vi ingen elev. Jag tycker man behöver fråga sig innan man ställer upp ett förbud, vad det kräver av skolans personal. Fokus kan lätt hamna på vad som händer om man bryter mot den regeln och då behöver vi tänka till kring konsekvenser. Det måste vara rimligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.