Bilden är en arkivbild. Foto: Henrik Montgomery TT

Bin i Västerås drabbade av smittsam sjukdom

Publicerad

Efter att den mycket smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta upptäckts i en bigård i Kungsåra i Västerås kommun, kontaktas nu biodlare i närområdet. Enligt länsstyrelsen handlar det om att minimera risken för spridning.

Länsstyrelsens bitillsynsman kommer att besöka alla biodlare inom en radio på tre kilometer för att kontrollera om smittan spridits.

Skulle fler utbrott av sjukdomen hittas utökas kontrollområdet.

Utbrottet i Kungsåra upptäcktes under måndagen 29 april, framgår av länsstyrelsens hemsida. Det är i nuläget oklart varifrån sjukdomen kommer.

Enligt Jordbruksverket har förekomsten av amerikansk yngelröta ökat i Sverige de senaste åren främst i landets sydligaste delar, men det är inte klarlagt vad det beror på.

SVT Västmanland har rapporterat om utbrott i länet tidigare, bland annat 2016 då biodlare i bland annat Köping drabbades.

Amerikansk yngelröta

Kallas också nymfpest, elakartad yngelröta, täckt yngelröta och täckt bipest. Sjukdomen kan orsaka betydande förluster för biodlaren.

Sprids via bakteriernas sporer som tål både värme och kyla och kan överleva i flera år. Oftast sprids den från bisamhälle till bisamhälle genom att smittade bin flyger fel, men det kan också handla om vildbin som fört den vidare.

Tecken på yngelröta är bland annat att locken på cellerna sjunker in och blir mörkfärgade.

En biodlare som misstänker smitta är skyldig att anmäla det till en bitillsynsman eller länsstyrelse.

Källa: Länsstyrelsen och Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.