Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Hammarström på länsstyrelsen har gjort utredningen av översvämningarna i Västmanlands och Uppsala län i september 2023. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Efter översvämningarna i Västmanland – ny utredning visar brister

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapen måste bli bättre. Det säger länsstyrelsen i sin utredning efter skyfallet i Västmanland i september – och pekar på flera åtgärder.

– Vi måste förstå att såna här saker händer och arbeta mer proaktivt och konkret, säger utredaren Richard Hammarström.

I Länsstyrelsen Västmanlands utredning av skyfallen i Västerås, Sala och Heby framgår att kommunerna inte hade gjort tillräckliga åtgärder, trots vädervarningar och en tidigare nederbördsrik sensommar.

Månader tidigare hade personal från Sala kommun besökt Gävle för att lära sig om deras erfarenheter från översvämningarna 2021. Exempelvis att rensa brunnar och se över el i fastigheter.

Översvämningarna i Västmanland 2023

”Dessvärre hann inte dessa åtgärder genomföras i Sala innan översvämningshändelsen”, skriver länsstyrelsen.

Bättre beredskap för extremväder

Länsstyrelsen menar att beredskapen för extremväder måste bli bättre, exempelvis att diken, invallningar och vattendrag rensas och muddras. En utmaning är erosion vid bostäder nära vattendrag som ökar risken för skred.

– Även enskilda företag och fastighetsägare har ett tydligt ansvar. Tyvärr ser vi också att alla invånare inte inser allvaret med riskerna för skred och ras. Vid flera tillfällen trotsade människor i området avspärrningar. Det kunde ha fått livshotande konsekvenser, säger landshövdingen Johan Sterte i ett pressmeddelande.

”Vatten kan vara väldigt förödande” hör utredaren Richard Hammarström om vad som gick fel under översvämningarna i september 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet