Foto: SVT

Utredning föreslår att Kolsvas kommundelsnämnd ska läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom en översyn av hela den kommunala organisationen i Köping som bland annat föreslår att Kolsvas kommundelsnämnd slås ihop med övrig förvaltning. Beslut kommer tas i slutet av oktober. Kommunstyrelsens ordförande understyrker: ”All bra verksamhet kommer självklart finnas kvar i Kolsva”

– Det handlar inte om att minska på personal utan om att skapa en effektivare och modernare organisation för att kunna klara framtida utmaningar och fortsätta ge bra service, säger Elizabeth Salomonsson (S).

I januari fick stadskansliet i uppdrag av kommunstyrelsen att undersöka hur hela den kommunala organisationen skulle kunna bli effektivare. Nu är den här. Ett av förslagen är att tio nämnder ska bli till sex. Kolsvas kommundelsnämnd är inte en av dem. 

– Den positiva utvecklingen som vi ser i Kolsva riskerar att gå förlorat, säger Benjamin Zairi som är en av initiativtagarna till gruppen ´Kolsvaupproret' på sociala medier.

Det har gått rykten om att kommundelsnämnden ska läggas ner och en grupp i sociala medier startades för att skapa opinion för att bevara nämnden. De är oroliga för negativa effekter av en eventuell sammanslagning eftersom att man är nöjd med den servicen som finns.

Förändring skapar oro

– All förändring skapar oro men det handlar inte ta bort service, säger kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Salomonsson (S). Hon poängterar att det inte handlar om att ta bort verksamhet från Kolsva.

En medborgardialog kommer äga rum den 17e oktober i Kolsva och beslut gällande alla förslag i utredningen kommer tas i slutet av oktober.

– Nu kommer vi se över möjligheterna att få till en så kallad återremiss av ärendet. På lördag kommer vi samlas på torget nästa lördag och marschera för att bevara kommundelsnämnden, säger Benjamin Zairi från gruppen Kolsvaupproret.

Elizabeth Salomonsson(S) säger till SVT Västmanland att partierna nu kommer analysera utredningen nogrannt och sedan ta ställning till förslaget.

Kommundelsnämnden bildades 1986 för att ha ansvar för  förskola, grundskola, fritidshem, ungdomsgård, bibliotek, fritidsanläggningar och äldreomsorg i Kolsva efter kommunsammanslagningen. Syftet var bland annat fördjupa demokratin och få smidigare beslutsvägar.

Förslaget

De förvaltningar som finns idag:

Stadskansliet,

Drätselkontoret (ekonomi),

Tekniska kontoret,

Stadsarkitektkontoret,

Miljökontoret,

Barn- och utbildning,

Kolsvas kommundel,

Kultur- och fritid,

Social- och arbetsmarknad,

Vård och omsorg.

Förvaltningar som föreslås av utredningen:

Kommunledning,

Kultur-och fritids- ochfolkhälsa,

Vård- och omsorg,

Samhällsbyggnad,

Social- och arbetsmarknad,

Utbildning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.