Utsläppen måste minska kraftigt om Region Västmanland ska uppnå miljömålen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland måste minska utsläppen från tjänsteresor för att nå miljömålet till 2022. Tjänsteresorna med egen bil måste minska med 72 procent och flygandet med 22 procent. ”Vi ska jobba mer med digitala möten”, säger regionens miljösamordnare Lina Salomonsson.

Förra året hände något med utsläppskurvan från regionens tjänsteresor med flyg. För första gången på länge vände den nedåt.

Men trots att de totala utsläppen från tjänsteresor med flyg minskade en aning – så fortsätter antalet inrikesresor att öka.

Enligt regionens riktlinjer ska “flyg användas i första hand för utrikesresor och till inrikesresor där tåg och buss inte är ett realistiskt alternativ. Vid resor som understiger 50 mil ska tåg alltid väljas i första hand.”

Halmstad, Ronneby och Visby är några resmål som ligger närmare än 50 mil från Västerås. Ändå återkommer destinationerna i den flygstatistik som SVT Nyheter Västmanland gått igenom.

Men allra längst ifrån miljömålet är utsläppsnivån från tjänsteresor med egen bil som måste minska med 72 procent. Motsvarande siffra för flygresor är 22 procent för att Västmanland ska nå målen i sitt miljöprogram till 2022.  Målen är kopplade till Sveriges nationella klimatmål.

Siffrorna kommer från den senaste mätningen som gjordes 2018 och går att hitta på regionens hemsida.

I klippet nedan berättar Lina Salomonsson, regionens miljösamordnare, om hur de ska jobba för att minska resandet och klara målet

Så är länets klimatmål kopplade till de globala målen

Miljömålen är kopplade till Agenda 2030 – de globala målen för hållbar utveckling som antogs i FN:s generalförsamling 2015 – där Sverige är ett av 193 länder som lovat arbeta för att målen ska uppnås och temperaturhöjningen till följd av klimatförändringarna ska begränsas till två grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.