Vaccinkrav för vårdanställda: Oenighet om Västmanland ska följa Dalarnas linje

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 januari gäller vaccinkrav för vårdanställda inom region Dalarna. Om region Västmanland ska följa grannregionens linje råder det delade meningar om. Socialdemokraterna vill avvakta för att se om Dalarnas beslut kommer att prövas rättsligt först, medan moderaterna anser att det inte finns tid till att vänta in det. 

– Jag tycker det är ett rimligt krav att ställa, säger Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd.

Socialdemokraterna, liksom flera andra partier i region Västmanland, har ännu inte tagit ställning i frågan om vaccinkrav. Regionrådet Denise Norström (S) hänvisar till att det redan finns riktlinjer på plats som ger verksamhetschefer inom den regionala sjukvården rätt att ställa krav på vaccinerad personal om man har extra utsatta patienter.

Enligt Liselott Sjöqvist, områdeschef för akutsjukvården på region Västmanland, har ingen verksamhetschef hittills ställt något sådant krav.

Är inte det att lämpa över ansvaret på verksamhetscheferna istället för att ni politiker fattar ett övergripande krav?

– Vi avvaktar och ser vad som händer i Dalarna rent juridiskt. Men än så länge har inte våra chefer upplevt det här som ett problem om man nu inte har fattat några beslut om att personer ska ha andra arbetsuppgifter under pandemin, säger Denise Norström.

Tas upp i början av 2022

I september lämnade moderaterna ett nämndinitiativ om att region Västmanland bör följa region Dalarnas arbete med att ställa krav på vaccinering vid nyanställning. Regiondirektören har fått i uppdrag att besvara nämndinitiativet och ett svar kommer att lämnas till regionstyrelsens möte den 1 februari 2022.

Hör Mikael Andersson Elfgren (M) och Denise Norström (S) om vaccinkrav för vårdpersonal i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.