Foto: Jenny Berggren/SVT

Våldtäktsdömd terapeut döms igen  

Uppdaterad
Publicerad

Mannen från Västerås våldtog två av sina klienter. Nu är han dömd för att sexuellt ha ofredat en tredje kvinna.

Samtliga kvinnor var klienter på mannens klinik för alternativmedicin i Västerås. I mars 2017 dömdes han för våldtäkt mot två av kvinnorna. När domen blev offentlig trädde även en tredje kvinna fram med sin historia.  

Samtliga kvinnor beskriver att de under en tid fått ett allt större förtroende för terapeuten – en man i dryga 60-årsåldern som är bosatt i Västerås. Detta förtroende raserades i och med att mannen började ta på kvinnornas kön i samband med sin ”terapi”. 

Hade förtroende för terapeuten

Våldtäkterna begicks 2014 och det sexuella ofredandet begicks året innan. Den sexuellt ofredade kvinnan mådde psykiskt dåligt innan hon mötte terapeuten. Hon beskriver dock att hon i sin kontakt med terapeuten fick ett mycket stort förtroende för honom fram till att hon började beröra henne allt intimare.  

Tingsrätten bedömer att kvinnans berättelse är trovärdig. Terapeuten har även journalfört mötena med kvinnan på ett bristfälligt sätt. 

Domarna läggs ihop

Terapeuten är dömd till 3 år och 6 månaders fängelse för de två våldtäkterna och kommer enligt advokaten börja avtjäna sitt straff i december 2018. I och med domen om sexuellt ofredande förlängs fängelsedomen med endast en månad, då domstolen bedömer att ofredandet har liten betydelse sett till de två våldtäktsdomarna.  

- Det blir en viss straffrabatt vid flera brott, men jag kan tycka att de har gett ganska mycket rabatt i detta fall, säger åklagare Jessica Wenna. 

Hon har nu tre veckor på sig att avgöra om hon vill öververkliga domen eller inte.  

Får fortsätta att driva företag

Jessica Wenna yrkade även på näringsförbud för terapeuten i samband med den förra rättegången.  

– Min bedömning är att mannen behövde sin verksamhet för att begå brotten och att det därför finns skäl att yrka på näringsförbud, men tingsrätten höll inte med. Även hovrätten prövade saken och kom till samma slutsats, säger hon.  

Flera utövare av den inriktning som den dömda mannen uppger ha använt sig av bekräftar att direkt beröring av patientens kön inte förekommer inom inriktningen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer