Nu ska hemtjänstpersonalen i Kungsörs kommun få korta digitala utbildningar om brandsäkerhet, men även öva på att släcka bränder med brandsläckare och brandfilt. Foto: Caroline Slotte / SVT

Så ska vårdpersonal i Kungsör förhindra bränder

Uppdaterad
Publicerad

I Kungsörs kommun har hemtjänstpersonal tittat efter risker i hemmet hos alla brukare sedan 2019 i syfte att förebygga bränder. Nu tar kommunen nästa steg och satsar på utbildningar för fler medarbetare inom vården. 

Från början var det endast Kungsörs kommun och räddningstjänsten som samarbetade, men nu har även Västra mälardalens kommunalförbund och Brandskyddsföreningen anslutit sig.  

Genom att fler aktörer nu deltar i samarbetet innebär det att personalen kan få en mer omfattande utbildning. De medarbetare som kommer få utbildningarna är alla inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården.

– Utbildningarna behövs för att förebygga bränder, men också för att göra personalens arbetsmiljö tryggare, säger Isabella Piva Hultström, som är områdeschef för äldreomsorgen.

– Medarbetarna ska få mer kött på benen så de vet vad de ska kolla på när de riskinveterar, förklarar Andreas Ahlsén, som är säkerhetssamordnare på Västra mälardalens kommunalförbund. 

Genom utbildningarna ska det bli lättare för personalen att upptäcka risker. Det kan handla om att brandvarnare saknas i en bostad eller att personen i fråga är rökare. De bostäder där personalen identifierar risker kommer brandsäkras ifall den boende vill det. 

– De riskpersoner som identifieras kommer få brandsläckare och brandfilt, berättar Thomas Reichert på Brandskyddsföreningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.