Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Åsell, direktör för vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås, skjuter till extra resurser för att utbilda personal som inte pratar tillräckligt bra svenska. Foto: Susanna Ahnlund

Tre miljoner för att stärka vårdpersonalens språkkunskaper

Uppdaterad
Publicerad
Det finns problem med anställda inom vården som inte klarar av att tala tillräckligt bra svenska. Därför lägger kommunen tre miljoner på att införa så kallade språkombud på servicehus, äldreboenden och andra vårdenheter.

–  Det är medarbetare som har till uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Dessa kollegor arbetar med stöd av sin närmaste chef för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande och för att förbättra kommunikationen, säger direktör för vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås.

Många av de som studerat sfi och svenska som andraspråk hamnar i vårdsektorn när de kommer ut i arbetslivet. De visar upp godkända betyg i svenska men när de börjar jobba har de många gånger svårt att göra sig förstådda. Språkombuden får en utbildning innan de börjar arbeta med språket i verksamheterna och hela paketet kommer att kosta tre miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer