Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Twana, verksamhetschef för vuxenutbildningscentrum, ser att bristande språkkunskaper bland nyanlända är problem som finns över hela landet. Foto: Susanna Ahnlund / JESSICA GOW TT

Enhetschefen om lärarhot och ryktena om snällbetyg inom SFI

Uppdaterad
Publicerad
Jenny Twana, enhetschef för vuxenutbildningscentrum i Västerås, menar att ryktena om snällbetyg och bristande kvalitet är falska. När det gäller hoten mot lärarna känner hon till problematiken.
– Jag har hört om det och vi har en bra dialog med våra pedagoger. Det är viktigt att de håller sin profession och inte tar åt sig av hoten, säger Jenny Twana.

I Västerås har man valt att lägga ut Svenska för invandrare (SFI) och Svenska som andra språk på entreprenad. Privata skolor kan söka om att få etablera sig i stan.

– Alla aktörer som lever upp till det kravet vi har i vårt avtal får vara med och spela på marknaden. Fördelarna är att konkurrensen mellan aktörerna flyttas från att handla om att skriva ett bra anbud till lågt pris, till att handla om att bedriva en kvalitativ undervisning, säger Jenny Twana.

Systemet har i vissa fall kritiserats för att leda till betygsinflation och pressade skolor, som tummar på kunskapskraven för att få så många elever som möjligt. Men Jenny Twana menar att det inte är systemet som brister.

– Vi har mycket kontakter runt om i landet och de här problemen beskriver man på många håll. Det är inte ett lokalt problem, säger Jenny Twana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer