Natalia Castaneda Oliva tycker att lärarens förmåga att lära ut är det viktigaste för att hon ska bli bättre på svenska. Foto: Susanna Ahnlund

Tidigare SFI-eleven Natalia: ”Vissa skolor är kända för att ge snälla betyg”

Uppdaterad
Publicerad

När Natalia Castaneda Oliva började studera svenska för invandrare (SFI) fick hon höra att vissa skolor inte ställde lika höga krav som andra. Och hon såg studenter som valde skola för att snabbt få ett godkänt betyg i handen.

– Det finns bra skolor som har bra lärare och är ordentliga, men om eleven är lat och inte engagerar sig väljer de bara en annan skola, säger Natalia Castaneda Oliva.

I slutändan menar hon att det drabbar eleven och hela samhället.

Enhetschef för vuxenutbildningscentrum (VUC) i Västerås känner igen att det går rykten om olika skolor i kommunen men att skillnaderna inte syns i statistiken som VUC har:  ”Vi tittar på skolornas stiatistik, tiden det tar att få betyg, och vi ser inte att det finns några skillnader”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.