Västerås vill förbättra för parasportare

Publicerad

Västerås kommun vill förbättra tillgängligheten för parasportare. Det genom att träffa Parasportförbundet i Västmanland för att få råd om hur man kan förbättra kommunens anläggningar.

– Just det som är aktuellt, den Parasportolympiad som sker nu i Brasilien, det ger ju fokus på det här och gör att vi alla vaknar till när det gäller tillgänglighetsfrågorna, säger Hans Stergel (C), ordförande i nämnden för idrotts– och friluftsliv.

Ser över kommunens anläggningar

Att det saknas rättvisa, det bekräftas från flera håll. Men med Paralympics i förgrunden så tror Hans Stergel att frågan om tillgänglighet för alla kommer att lyftas ytterligare. Inom Västerås stads idrott- och friluftsförvaltning gör man just nu en tillgänglighetsöversyn av kommunens alla idrottsanläggningar.

– När det gäller atleterna och de aktiva har vi nyligen bestämt att vi ska ha regelbundna träffar med Parasportförbundet i Västmanland. Vi har en träff i oktober och då kommer vi prata om de aktivas aspekter att komma in i alla anläggningar på ett positivt och bra sätt, säger kommunens idrottschef Stefan Brandberg.

Anpassa för rullstolar

Det kan till exempel handla om att anläggningarna ska vara i marknivå, ha hiss och ramper. Men också att synskadade och döva ska ha möjlighet att nyttja anläggningarna optimalt. Förhoppningen är att samarbetet med Parasportförbundet ska ge mer inblick i vad de aktiva behöver.

– Vi kan ha problem med rullstolar, vilket underlag är bäst för rullstolar i en idrottshall. Det kan vara en diskussion vi måste föra med dem. Vi ska hitta lösningar som passar både parasportverksamhet och idrottsverksamhet allmänt sätt, säger Stefan Brandberg.

Folkhälsofråga

Bland de nya anläggningar som byggs, som nya Lögarängsbadet, så tar kommunen med tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i planeringen. Men fortfarande görs inte tillräckligt.

– Naturligtvis inte, det är ju en resursfråga, det är mycket som sliter och drar. Men med rätt pedagogiska hjälpmedel ska vi få alla politiker att förstå värdet av det här. För det här har också med folkhälsa att göra. Det är inte bara en rättvisefråga. Jag ser ju den glädje som finns hos parasportare när de får vara med och idrotta på samma villkor. Så vi jobbar på det, säger Hans Stergel (C), ordförande i nämnden för idrotts– och friluftsliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.